I. Tihanyi Kézműves Sörfesztivál - a Legendás Házban Tihany

Nagyításhoz kattintson a képre!

I. Tihanyi Kézműves Sörfesztivál - a Legendás Házban

A valódi Tihanyi Levendulás Sör mellett a Legendás Házba látogatók megkóstolhatják a Kapucinus főzde egyéb termékeit, illetve a hazai kézműves sörforradalom talán legsikeresebb főzdéjének, a HopTop Brewery kiváló söreit is!

Programok: délutánonként kóstolók és sörkulturális előadások; esténként élő zene

A Legendás Ház 2016-ban kezdte el forgalmazni a Tihanyi Levendulás Sört. A Kapucinus kézműves sörfőzde és a Legendás Ház csapata közösen álmodta meg és készítette el ezt a remek, szűretlen, világos búzasört, amelynek utánozhatatlan aromáját a tihanyi levendulásban szedett, illatos virág határozza meg.

A Kapucinus főzde sörmestere, Késmárky Kata receptje szerint egy szűretlen, pasztörizálatlan búzasörrel egyesül a speciális eljárással porrá őrölt levendula, az érlelés után pedig palackba, illetve csapra került az 5,0° alkoholt tartalmazó, 11,6° Balling fokos, a német tisztasági törvénynek megfelelő eljárással készült, alsóerjesztésű, valódi Tihanyi Levendulás Sör! A főzés során a tiszta ivóvíz találkozik még bécsi malátával, búzamalátával, a levendula erőteljes ízét pedig némi, kesersavanya aromájú citrus komló és kandiscukor teszi igazán izgalmassá. És hogy a lényeget ki ne felejtsük, döntő szerepet játszik még a varázslatos folyamatban a sörélesztő, akinek közreműködése nélkül a felsorolt hozzávalókból legfeljebb és legjobb esetben is csak üdítő ital lehetne – de semmiképpen sem sör!

A tihanyi önkormányzat képviselő testülete nemrégiben helyi védettségű termékké nyilvánította a Legendás Ház Tihanyi Levendulás Sörét. Ez azt jelenti, hogy ezen a néven csak ezt a sört, csak Tihanyban és ott is kizárólag Legendás Ház árnyas fái alatt lehet megkóstolni.
Az I. Tihanyi Kézműves Sörfesztiválon a – valódi Tihanyi Levendulás Sör mellett – a Legendás Házban látogatók megkóstolhatják a Kapucinus főzde egyéb termékeit, illetve a hazai kézműves sörforradalom talán legsikeresebb főzdéjének, a HopTop Brewery kiváló söreit is!

Az I. Tihanyi Kézműves Sördfesztiválon részt vevő főzdék

Kapucinus

A magyarhertelendi Osterbräu rendszerű sörfőzde, már több mint 20 éve (1994 óta) készíti söreit, a német tisztasági törvény (Reinheitsgebot) előírásait figyelembe véve. (1516-ban Bajorországban bevezették az úgynevezett "tisztasági törvényt", amely a sörfőzéshez csak a négy alapanyag, a maláta, a víz, a komló és az élesztő felhasználását engedélyezte.) Alapítása óta több tulajdonosváltásra is sor került, de a cél mindvégig változatlan maradt: a microsörfőzde technológián alapuló minőségi termelés, a legjobb alapanyagok alkalmazásával. A Kapucinus alsóerjesztésű (Lager Beers) söreit nem pasztörizálja.
Söreiket csapolt formában és palackozva (koronazáras üvegpalack) is értékesítik a magyarországi sörpiacon. Termékeikre jellemző rövidebb eltarthatóság (8-30 nap), vagyis a söreik garantáltan frissek, így tudnak fogyasztóiknak olyan íz hatással kedveskedni, amit a mai multinacionális világban alig-alig találhatunk meg.

Ízelítő a Kapucinus Tihanyban kóstolható söreiből:

Tihanyi Levendulás Sör
- Alkohol 5,0°; Balling 11,6°B; szűretlen, világos levendulás búzasör; összetevők: ivóvíz, bécsi maláta, búzamaláta, levendula, citrus komló, kandiscukor, sörélesztõ.

Szeplőtelen - alkohol 4,3°; Balling 11,3°B; szűretlen, világos lager típusú sör; összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, kétféle komló, sörélesztő. A szűretlen sör selymes, testes, de mégis könnyed ízvilágával.

Frau Luther - alkohol 4,9°; Balling 12,8°B; szűretlen, vörös lager típusú sör; összetevők: ivóvíz, pilseni maláta, karamell maláta, festő maláta, Herkules komló, Cascade komló, sörélesztő. Hidegkomlózott vörös sör, a Cascade komlónak köszönhetően enyhén citrusos, fűszeres illat, kellemesen kesernyés utóízzel.

HopTop Brewery
Az első magyar European Beer Star díjas sörfőzde!

A HopTop Brewery különleges, kraft söröket gyártó sörfőzde. Az Amerikából induló un. „sörforradalom” Európába is betört, így a tengeren túlon gyártott, egyedi ízvilágú termékek az öreg kontinensen is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek.
A HopTop Brewery nemzetközileg is elismert minőséget gyárt, több nemzetközi díjat is nyert. Legutóbb Amerikában kapott Aranyérmet a a tihanyi sörfesztiválon is kóstolható, Uluru nevű, ausztrál búzasöre. Emellett a Dublin Craft Beer Cup-on mindegyik nevezett söre érmet kapott, illetve a European Beer Star-on is díjat nyert, s így az első (és jelenleg egyetlen) magyar sörfőzde, amely ilyen magas szakmai elismerést kapott. Ez utóbbi versenyt a világ legnagyobb versenyei között tartják számon, ahová több ezer nevezés érkezik a világ minden tájáról, így jelenleg a HopTop Brewery által készített, s a tihanyi sörfesztiválon is kóstolható Midnight Expressz elismerése a legrangosabb díj, amit magyar sör valaha kapott.

A főzde termékei nincsenek pasztörizálva, sem szűrve, ezért ízük – a nagyüzemi eljárással gyártott söröknél – sokkal intenzívebb, élvezeti értékük magasabb, hiszen minden értékes anyag az italban marad. Ugyanakkor a kiemelkedő gyártási, kezelési gondosság és üzemi higiénia miatt a sörök eltarthatósága 1,5 év!

Hol találhatóak meg a termékeik?
A HopTop sörök a nagy magyar üzletláncok boltjaiban, a különleges sörök szaküzleteiben és Budapest belvárosának éttermeiben, sörözőiben is megtalálható. Emellett a cég egyre több országba már exportálja termékeit (pl. Kanada, Finnország), és jelenleg is több ország (pl. Németország, Dánia) forgalmazóival folynak tárgyalások az értékesítésről. A Hop Top Brewery ezzel a megfeszített tempóval igyekszik feltenni Magyarországot a világ sörtérképére.

Ízelítő a HopTop Brewery Tihanyban kóstolható söreiből:

Midnight Express
– European Beer Star Bronzérem, Dublin Craft Beer Cup – Ezüstérem
Alc.: 6%, IBU: 45, SRM: 80, Bo:15
Igazi, hamisítatlan fekete sör, bársonyos, krémes habbal! Hidegen pörkölt, kávés és füstös illatok, ízek jellemzik, majd ahogy lassan enged fel a hidegségéből, úgy jönnek elő az enyhén csokoládés ízek. Felhasznált komló: COLOMBUS, CHALLENGER

Uluru – Commonwealth Cup (USA) – Aranyérem, Dublin Craft Beer Cup - Bronzérem
Alc.: 4,5%, IBU: 38, SRM: 6, Bo: 13
Egyedi aromájú, szűretlen búzasör, ami nevét a híres és misztikus ausztrál vörös szikláról kapta. A búzasöröknél nagyon ritkán alkalmazott hidegkomlózás miatt egyedi, izgalmas, a hagyományokkal szakító ízre számíthatunk. Felhasznált ausztrál komló: ENIGMA
Green Zone – Dublin Craft Beer Cup - Bronzérem
Alc.: 6,4%, IBU: 48, SRM: 20, Bo: 15
Prémium alapanyagokból készült IPA, amit intenzív, citrusos, virágos aroma jellemez. Szárazra erjesztésének köszönhetően inkább a komlók aromái, illatai érvényesülnek, mint a maláta édessége. Felhasznált amerikai komlók: TOMAHAWK, AMARILLO, CITRA

Tropical Swinger Club – gyümölcsös IPA
Magas alkoholtartalmú IPA adja az alapját, ízében dominál a gyümölcsösség, ám ennek ellenére nem veszíti el valódi sör jellegét. A felhasznált szűrt gyümölcsleveket Olaszországban készítik, valódi gyümölcsből. Gyártásuk során eltávolítják a vizet a gyümölcshúsból, amely így minden értékes ízanyagot, vitamint megőriz. A gyümölcs az erjedési fázis után kerül a sörbe, így semmiféle hőhatás nem éri.
Felhasznált gyümölcsök: ananász; narancs; mandarin; guava; sárgabarack; mango; maracuja; banán; alma; papaya; lime.
Felhasznált komlók: Columbus; Calista; Citra.

A Tropical Swinger Clubot Budapesten, a 2. Kraft Sörfesztiválon a „Fesztivál Sörének” választották!

Jelmagyarázat:
IBU: Az IBU skála (International Bitterness Units scale) a sör keserűségét kifejező nemzetközi mértékegység. Minél nagyobb az IBU értéke egy sörnek, annál keserűbbnek érezzük.
SRM: Az SRM egy színskálára, amely a sör színéről ad tájékoztatást. Minél nagyobb az SRM mértéke, annál sötétebb a sör.
Bo: A Balling fok a sör szárazanyag tartalmát mutatja meg, azaz hogy mennyire „testes” az ital.
Alc.V/V: Alkoholtartalom százalékban


Tihanyi programok


 • Programok Tihany környékén

 • Everness Fesztivál

  Idén új helyszínen várja a feltöltődni vágyókat az ország legnagyobb spirituális életmódfesztiválja, az Everness Fesztivál. Június végén közel háromszáz hazai és külföldi előadó érkezik, hogy a fesztivál hagyományai szerint a legkülönbözőbb területeken hirdesse a tudatos életformát.

 • XVIII. Jazz és a Bor fesztiválja - Balatonboglár

  „Jazz és a Bor fesztiválja” egyedi színfolt a Balaton déli partján. Balatonboglár Város kiemelt rendezvénye. Nyáron, fesztivál keretek közepette csempésszük a nyaraló vendégek életébe ezt az igényes műfajt.

 • Olaszrizling éjszakája

  A hagyományokhoz híven minden évben megrendezésre kerül Csopakon az Olaszrizling Éjszakája.

 • Veszprémi Utcazene Fesztivál

  Veszprém minden júliusban néhány napra igazi fesztiválvárossá alakul át.

 • Borpart és Fröccs Feszt

  A töretlen sikerű Borpart és Fröccs Feszt idén ötödik alkalommal kerül megrendezésre Siófokon július 28. és augusztus 6. között.

 • Endrődi-Jókai Bableves Muri

  Népszerű gasztronómiai esemény a bableves parti, amit a neves író, Jókai Mór és a neves költő, Endrődi Sándor tiszteletére rendeznek meg minden évben Alsóörsön.

 • Balaton Fesztivál

  A Balaton Fesztivál minden ízében új és formabontó. Páratlan balatoni környezetben és belépőjegy nélkül. Ingyenes családi, gasztrofesztivál - 16 sztárfellépő, ínyencségek testnek és léleknek!

 • VII. Balatonszárszói Sárkányfesztivál

  Az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő Sárkányfesztiválra sok szeretettel és színes programokkal várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt a Csukás Színház.

 • VeszprémFest

  Új helyszínen, idén is világsztár fellépőkkel zajlik a 2017-es VeszprémFest. Július 12-14. között színpadra lép Richard Bona, Heather Small – az M People hangja, és Tom Jones, a július 15-i programról később adnak hírt a szervezők.

 • Rozé, Rizling és Jazz Napok

  Rosé, Rizling és Jazz Napok a VeszprémFest kísérőrendezvénye Veszprém barokk és szecessziós épületekkel övezett főterén, az Óváros téren.

 • Felsőörsi Ízutazás

  Az idei Felsőörsi Ízutazás a Bakony - Balaton ételeiből ad ízelítőt, kultúrájába nyújt betekintést, és természeti értékeit is feltárja.

 • Lovasi Napok

  A Lovasi Napok egy kétnapos rendezvénysorozat, amely hagyományteremtõ céllal indult útjára 1999-ben.

 • Családi Nap a Veszprémvölgyben

  Játékpark, kézműves foglalkozások, színpadi műsorok, családi programok.

 • Paloznaki hal- és borünnep

  Paloznak Község Önkormányzata szeretettel vár minden érdeklődőt a Paloznaki hal- és borünnep gasztronómiai és kulturális programjaira.

 • Beach Fesztivál

  Az V. Beach Fesztiválon, 3 színpadon több mint 50 hazai és nemzetközi fellépővel várunk benneteket.

 • Látrányi Löködönc - egy brutálisan őrült akadályfutás

  Brutálisan őrült akadályfutás Somogyban csak az igazi hősöknek! Még hosszabb pálya, még több akadály. Ez a TE futóversenyed!

 • Pannon Pálinka Fesztivál

  Idén először szerveznek pálinkafesztivált Csopakon.

 • 22. Nemzetközi Miniatűr Kiállítás

  A BRTK Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház szeretettel meghívja Önöket a Szín-Folt Galéria 22. Nemzetközi miniatűr kiállítására.Települések Tihany közvetlen közelében

Program info
 • TELEPÜLÉS
  Tihany
 • CÍM
  Legendás Ház, Batthyány utca 18.
 • SZERVEZŐ
  Legendás
 • KAPCSOLATTARTÓ
  Illisz László
 • TELEFON
  20 257-6473, 20 366-5057
 • E-MAIL
  info@legendas.hu
 • WEBOLDAL
  www.legendas.hu
 • NYITVATARTÁS
  07.14-07.16 - 
Programtípus
 • Gasztronómia
helyszín
 • Balaton

 • Tihany

  Tihany Veszprém megyében, a Balatonfüredi kistérségben, a Balatont két medencére osztó Tihanyi-félszigeten fekszik. Lakossága 1400 fő. Tihanyba gyakorlatilag földön, vízen és szárazfö...

Szállások Tihanybanés környékén


lapozás: | | | | | |
Telefon: (+36) 1 255 2200
hétfő-péntek 9-17 óráig
E-mail: info@utisugo.hu